Hrant Dink’in katili Samast’ın serbest bırakılmasına tepkiler var
Agos gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesiyle ilgili cinayet suçundan hüküm giyen Ogün Samast’ın serbest bırakılması tartışmalara yol açtı. 2007 yılında tutuklanan Samast, 16 yıl 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra dün şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samast’ın “iyi halden” tahliyesine “Konuşmanın sonuna geldik” diyerek yanıt verdi. Özel, “Ogün Samast, Hrant Dink’i takip etti, uyguladı, planladı ve öldürdü. Bugün iyi halden serbest bırakılırsa sonumuz gelmiş demektir. Bu saatten sonra bu ülkede adaletten bahseden gerçekten vicdansızdır.”
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Elinde silah olmayanların tahliye edilmediği bir ortamda, tetikçi katili deyim yerindeyse serbest. Bu tetikçiye cinayeti işleten, olaydan sonra onu kim korudu? Hrant Dink’e suikast yapılacağı bilgisi kimdeydi? Bu alçak suçun ortağı kimdi? Hepsi daha da karanlıkta!” tepkisini gösterdi.
Gazeteci İsmail Saymaz da şu paylaşımı yaptı: “Can Atalay ve Gezi Parkı tutukluları ile gazeteci Barış Pehlivan içeride, gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast dışarıda…”
Danzikyan: “İyi davranış” diğer cezayla da alakalı
Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Samast’ın ilk başta üç yıl önce tahliye olacağını ve “iyi hal” indiriminin cezaevinde işlediği suçtan dolayı aldığı cezayla ilgili olduğunu söyledi.
Danzikyan, “16 yıl 10 ay sonra Ogün Samast’ın serbest bırakılması elbette ağırdır. Ama şunu söylemeliyim. Samast, Dink cinayetiyle ilgili iyi halden dolayı serbest bırakılmadı. gardiyandı, iyi halinden dolayı serbest bırakıldı. Hatta üç yıl önce de serbest bırakıldı.” “Yapılacaktı” dedi.
Yargıtay, örgüte üye olmanın cezasını zamanaşımına uğrattı
Danzikyan, şu bilgileri paylaştı: “Ancak asıl mesele, örgüt üyeliği nedeniyle aldığı cezanın Yargıtay’da süresi dolmuş olması. Öyle olmasaydı ek ceza alacaktı. Aksi halde, örgüt üyeliği nedeniyle aldığı ceza Yargıtay’da dolmuştu. Cinayetin süresi üç yıl önce dolmuştu.”
Agos gazetesinde dün yayınlanan haberde, Samast’ın cinayetten hüküm giydiği davada aldığı 22 yıl 10 ay hapis cezasının infaz kanununa göre 15 yıl 2 ay hapis anlamına geldiği ancak 2020’de cezaevinde gardiyanlara saldırmaktan 4 yıl ek ceza aldı. Demek ki Samast cinayet davasında daha önce tahliye edilmeliydi ama aldığı ek ceza nedeniyle cezaevinde kaldı. Haberde “iyi hal” değerlendirmesinin bu cezayı da içerdiğine dikkat çekildi.
Agos’ta yer alan bilgiye göre, Dink ailesi ve avukatları, asıl davada Samast’ın cinayetin yanı sıra örgüt üyeliğinden de mahkum edilmemesine itiraz etmiş, mahkeme de Samast’a örgüt üyeliği cezası vermişti. Ancak Yargıtay, Samast’ın örgüte üyeliğini 220. madde kapsamında değerlendirerek zamanaşımına soktu. Böylece Samast örgüte üye olduğu için ek ceza almadı. Dink ailesinin avukatları, kararın “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Anayasa’yı zorla değiştirmek” gerekçesiyle verilmesini talep etmişti.
Ceza ve Tevkifevlerinden Açıklama
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden gelen tepkiler üzerine yapılan yazılı açıklamada, cinayetin işlendiği tarihte henüz reşit olmayan Samast’a kasten adam öldürme suçundan 21 yıl 6 ay hapis cezası verildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, yasaklı silah taşımaktan 1 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bir ay hapis cezasının bağlanmasıyla 22 yıl 10 ay hapis cezasının kesinleştiği belirtildi.
Cezaevinde işlediği suçlardan dolayı 2 yıl 36 ay 43 gün ek hapis cezası alan Samast’ın toplam cezasının 24 yıl 46 ay 43 güne çıktığı ve infazının 24 Ocak 2007’de başladığı belirtildi. , gözaltına alındığı tarih.
Açıklamada, “Hükümlünün denetimli serbestlik hakkı 19/02/2022 tarihinde doğmasına rağmen denetimli serbestlikten yararlanmasına izin verilmedi. Söz konusu hükümlü hakkında 19/01/2023 ve 13/07/2023 tarihlerinde yapılan değerlendirmelerde, şartlı tahliyeye uygun olmadığına karar verildi ve şartlı tahliyesi 15 gün sürdü.” /11/2023 tarihinde gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, 2015 yılından bu yana 5 kez tutuklunun açık ceza infaz kurumuna nakledilme talebinin, 2 kez de kontrollü tahliye talebinin uygun görülmediği belirtilerek, şöyle devam edildi: “Bu bağlamda cezaevine gönderilmesi mümkün değildir. 7456 sayılı Kanunla yapılan infazla ilgili düzenlemelerden yararlanır. 5275 sayılı Kanunun genel hükümlerine göre.” “Ceza infaz edildi” paylaşımı yapıldı.
DW/BK,JD